Harpalus (Pseudoophonus) rufipes (DeGeer, 1774) - Kvapník plstnatý
Velikost 10,2 - 16,1 mm. Je smolně černý, svrchu s hustými žlutými chloupky na krovkách. Přívěsky jsou žluto-červené.
Dospělci od dubna až do poloviny října. Je to hojný druh suchých až polovlhkých, otevřených nezastíněných biotopů, zejména polí, zahrad, stepí, úhorů, luk nebo pastvin. Vyskytuje se od nížin až do hor. Schvovává se pod kameny a pod dřevem. Aktivní je v noci. Je to makropterní druh.
Brouci loví šneky, červi a jiný malý hmyz, ale také se živí semeny různých rostlin. Mohou tak způsobit škody např. na jahodách, malinách, obilovinách, luštěninách či cukrové řepě. Vajíčka kladou v létě (od července do září). Larvy procházejí třemi fázemi vývoje. Živí se semeny merlíkovitých rostlin. Larvy přezimují v zemi a na jaře vylézá nový dospělec.
Zdroj obrázků: hlavní: Schmidt, 2024


